Vanaf 29 maart is het Nederlands Openluchtmuseum weer volledig geopend, waar de geschiedenis tot leven komt.
Verken het uitgestrekte terrein van 44 hectare en ontdek meer dan 100 historische gebouwen, elk met een eigen verhaal. Bezoek een authentieke plaggenhut, bewonder een Nederlandstalig Chinees restaurant of verken de scheepswerf. Dit seizoen is er weer van alles te beleven. Nieuwe activiteiten zijn onder andere een speciale vertelling in Boerderij Beerta, een rondleiding door de kruidentuin en een workshop voor het maken van goudsbloemzalf. In de meivakantie (vanaf 26 april) kun je het vernieuwde Kindererf bezoeken!
Santje
In Boerderij Beerta wordt de voorstelling Ze had geen keus opgevoerd, die het leven vertelt van een ‘meid’ op een Groningse herenboerderij in de jaren ’20 en ’30. Terwijl de herenboeren zich tegoed deden aan hun rijkdom, werkte Santje, de hoofdpersoon, hard in de boerderij: ze schrobde de vloeren, waste de lakens, kookte het eten en melkte de koeien. Het was een zwaar leven, waarin veel meisjes al op jonge leeftijd terechtkwamen.
Nieuwe gezinsactiviteiten: goudsbloemzalf maken
De goudsbloemzalf is dit seizoen een grote hit! Deze zalf heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen voor de huid. Bezoekers krijgen eerst een rondleiding door de 100 jaar oude kruidentuin van het museum, waar anekdotes over de planten worden gedeeld. Daarna kunnen ze in tweetallen goudsbloemzalf maken in het kruidentuinhuisje, die ze mee naar huis mogen nemen.
Nieuwe gezinsactiviteit: zaaipotjes maken
Omdat het in maart, april en mei ’s nachts nog kan vriezen, is het slim om jonge boontjes eerst in een zaaipotje binnen te planten en ze pas na 11 mei buiten in de grond te zetten. Kom langs en maak je eigen zaaipotje met een heilig boontje, een vergeten groente. Neem het mee naar huis, laat het groeien en plant het later buiten om niet alleen een plant, maar ook een stukje geschiedenis te kweken.
Nieuw! Kindererf
Bezoek je het Openluchtmuseum met kinderen? Op het vernieuwde Kindererf, dat medio mei opent, ontdekken ze alles over de cirkel van het leven en het zuinig omgaan met spullen. In de Wereld van Wiep de Worm – van poep tot plant leer je over het leven in de Vlaamse schuur. Op het erf kunnen kinderen leren hoe je een koe melkt en emmers draagt met een juk. Er is ook een speciale Feest!-ruimte waar feestelijke gebruiken uit verschillende culturen centraal staan.
Wolweekend & Trams
Het Wolweekend (8 en 9 juni) staat in het teken van traditionele schapenschering, en tijdens de Zomeravonden (juli-augustus) kun je deelnemen aan workshops in de Ambachtenwerkplaats, speurtochten doen of genieten van koffie met appeltaart. Het museum heeft maar liefst 130 enthousiaste tramvrijwilligers die je alles vertellen over de authentieke trams uit Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Arnhem.
Heersink Huis voor Immaterieel Erfgoed
Een nieuw toevoeging is het Heersink Huis voor immaterieel erfgoed, waar bezoekers op de bovenverdieping van de Houtloods kennis kunnen maken met verschillende Nederlandse tradities, van kievitseieren zoeken tot Keti Koti. Immaterieel erfgoed verbindt ons met het verleden en biedt inspiratie voor de toekomst.
Canon van Nederland
Het Openluchtmuseum biedt een interactieve reis door de Nederlandse geschiedenis met de Canon van Nederland, een presentatie die je meeneemt langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die het verhaal van Nederland vormen. De tentoonstelling VOC-mentaliteit – Wat is jouw aandeel? is een perfecte aanvulling.
Workshops zeefdrukken en houtsnijden
Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende populaire workshops in de Ambachtenwerkplaats, zoals papierscheppen, weven, wolverven, zeefdrukken en houtsnijden. Alle deelnemers maken een prachtig object dat ze mee naar huis mogen nemen.
Koop nu je tickets voor seizoen 2025. Het zomerseizoen in het Openluchtmuseum eindigt op 26 oktober 2025.